Wiele osób ma swoją ulubioną kawę, którą kupuje regularnie. Taki znajomy smak daje poczucie bezpieczeństwa i sprawia, że każdy dzień możemy zacząć od ulubionego trunku. Nie traćmy jednak z oczu innych wariantów. Jednym z nich jest kawa z Wietnamu. Jej bogaty aromat i niezwykły smak doceniają osoby pod niemal każdą szerokością geograficzną. Dziś sprawdzamy, co warto wiedzieć o tym napoju.
Kawa po wietnamsku
Najczęściej uprawianą odmianą kawy w Wietnamie jest Robusta. Jeśli zależy nam na poznaniu smaku, który kryje się w wietnamskich ziarnach, skuśmy się na zaparzenie tego trunku w taki sposób, w jaki robią to osoby, zamieszkujące tamtejsze rejony. Jak więc przyrządzić kawę po wietnamsku? Do tego zadania należy odpowiednio się przygotować. Osoby, którym zależy na podążaniu za tradycją, powinny wyposażyć się w specjalny zaparzacz phin. Umieszcza się go bezpośrednio na szklance. Po kilku minutach woda stopniowo przesączy się przez zmieloną kawę, a my będziemy mogli cieszyć się jej pełnym, intensywnym smakiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki napój spożywać również na zimno. W tym celu przed nalaniem wody do zaparzacza należy umieścić w szklance kostki lodu.
Gdzie kupić wietnamską kawę?
Do phin nada się każda zmielona kawa. Jeśli jednak zależy nam na zaparzeniu napoju, po który sięgają Wietnamczycy, wybierzmy prawdziwą kawę ziarnistą z Wietnamu. Takie rozwiązania oferuje np. Bearded Coffee. Picie kawy z różnych rejonów świata to swoista kulinarna podróż, którą odbyć możemy bez wychodzenia z domu. W ten sposób:
- odświeżymy nasz codzienny rytuał i wzbogacimy go o nowe doznania;
- poznamy nowe smaki i tym samym zwiększymy wiedzę o naszych preferencjach smakowych.
Kawa z Wietnamu to tylko jedno z ciekawych, zachwycających smakiem wariantów, dostępnych w dobrych sklepach i palarniach kawy. Warto zapoznać się też z innymi opcjami i odkryć w ten sposób nowe wydania naszego ulubionego trunku.
Źródło: https://beardedcoffee.pl/